Czajnik ceramiczny – wady i zalety

Czajnik ceramiczny – wady i zalety

Czajnik to najczęściej używany przedmiot w kuchni. Bez względu na to, czy chcemy wypić kawę, herbatę czy potrzebujemy gorącej wody, czajnik jest niezastąpiony. Ostatnio wracają do łask konsumentów czajniki ceramiczne. Sprawdzamy, jakie są ich wady i zalety.

Jeśli mówimy o czajnikach, najczęściej pojawia się nam przed oczami albo zwykły czajnik elektryczny z tworzywa sztucznego, albo klasyczny, metalowy czajnik podgrzewany na gazie. Tymczasem na rynku można znaleźć wiele rodzajów czajników wykonanych z różnych materiałów i korzystających z różnych rozwiązań. Jednym z nich jest materiał ceramiczny. Nie należy tu jednak mylić ceramiki sprzed setek lat, która była po prostu wypaloną gliną. Obecnie ceramiką określa się tworzywa nieorganiczne i niemetaliczne, które poddawane są obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Czy czajnik z takiego materiału może być rzeczywiście dobry? Jaką ma przewagę nad innymi tego rodzaju urządzeniami do gotowania wody (np. czajnik szklany)? Okazuje się, że czajnik ceramiczny nie bez powodu zyskuje ostatnio na popularności.

 

Czajnik elektryczny czy na gaz?

 

Zanim przejdziemy do zalet i wad urządzeń ceramicznych używanych w kuchni do gotowania wody, należy wyjaśnić bardzo ważną kwestię. Przeważnie czajnik ceramiczny kojarzy się z naczyniem podgrzewanym na gazie. Rzeczywiście, klasyczne modele takich czajników nie miały zasilania elektrycznego, jednak były to urządzenia zupełnie innej generacji. Dziś konsument ma wybór: kupić ceramiczny czajnik na gaz lub ceramiczny czajnik elektryczny.

Wybór odpowiedniego urządzenia w zależności od sposobu podgrzewania wody powinien być tak naprawdę uzależniony od indywidualnych preferencji. Wracamy tutaj do klasycznego sporu: lepszy jest czajnik na gaz czy czajnik elektryczny? Z tym bywa różnie. Czajnik elektryczny to przede wszystkim wygoda, szybkie gotowanie wody, automatyczne wyłączanie i duży wybór materiałów. Możemy mieć zatem elektryczny czajnik z tworzywa sztucznego, czajnik szklany (również zmieniający kolory w trakcie gotowania) lub właśnie model ceramiczny.

Jak na powyższym tle wypada czajnik na gaz? W tym przypadku należy przygotować się na dłuższe oczekiwanie na zagotowanie wody, ale za to koszty użytkowania takiego urządzenia są niższe. Wynika to z faktu, że gaz jest po prostu tańszy niż prąd. Jeśli zatem często gotujemy wodę na kawę czy herbatę, a do tego mamy w kuchni instalację gazową, wybór czajnika na gaz będzie rozsądną decyzją. Oczywiście taki model nie jest tak wygodny, jak elektryczny, ale za to możemy zaoszczędzić.

 

Nie można również zapomnieć o takim rozwiązaniu jak czajnik na płytę indukcyjną. W tym przypadku również mamy do czynienia z rozwiązaniem energooszczędnym, a do tego w takim czajniku woda zagotuje się szybciej niż na gazie.

 

Czajnik ceramiczny – plusy i minusy

 

Dlaczego coraz więcej osób wraca do czajników ceramicznych? Jest kilka ważnych powodów. Oczywiście pierwszy z nich to powracająca moda na czajnik ceramiczny. Popularne jest stwierdzenie, że zwykły, plastikowy lub nawet metalowy czajnik jest po prostu nieciekawy, „bez duszy”. Tutaj pojawia się pierwsza zaleta modelu ceramicznego – takie urządzenie (zarówno czajnik elektryczny, na gaz, jak i czajnik na płytę indukcyjną) charakteryzuje się najczęściej atrakcyjnym, ciekawym i niebanalnym designem. Tego rodzaju czajniki doskonale pasują do nowoczesnych, drobiazgowo zaaranżowanych kuchni. Wiele czajników ceramicznych ma klasyczny kształt, przypominający wytworny porcelanowy imbryk, co dodatkowo dodaje im elegancji. Kolejna zaleta to łatwość czyszczenia ceramiki. Do tego taki czajnik nie nagrzewa się tak mocno, jak metalowy czy nawet plastikowy. Najważniejsze jest jednak to, że czajnik ceramiczny zapewnia najlepszy smak wody i jest dla nas najzdrowszy (nie równa się z nim nawet czajnik szklany).

Jeśli chcielibyśmy znaleźć wady czajnika z materiału ceramicznego, to na pewno byłaby to waga. Czajniki ceramiczne są po prostu ciężkie, co może być czasem problemem przy podnoszeniu. Ich obudowa jest także mniej trwała, niż modeli stalowych czy nawet z innych tworzyw.

 

Podsumowanie

 

Czajnik to urządzenie, które jest stale obecne w naszej kuchni, a do tego jest używane nawet kilkanaście razy dziennie. Należy zatem postawić na model funkcjonalny, bezpieczny, trwały i do tego energooszczędny. Warto otaczać się rzeczami ładnymi, a takie przeważnie są właśnie czajniki ceramiczne. To połączenie wysokiej estetyki i funkcjonalności. Nic dziwnego, że takie właśnie czajniki stają się coraz popularniejsze w polskich kuchniach.

 

Zapraszamy do naszego kreatora, który ułatwi Ci znalezienie czajnika najbardziej odpowiadającego Twoim potrzebom.

Kreator